actualitat

L’aventura de la Volta en Patí de Vela torna a Menorca

By 25 de Juny de 2019 Juliol 1st, 2019 No Comments

La Volta a Menorca en Patí de Vela – Trofeu Lluís Gay torna a l’illa per disputar la seva setena edició en una competició de 5 etapes que vorejaran tota la costa menorquina. En aquesta nova edició hi participaran 10 patrons (8 catalans, un andalús i un belga) que faran un recorregut d’unes 85 milles nàutiques. La travessa començarà el pròxim dia 1 de juliol al port de Maó, on tornarà després de passar per Fornells, La Vall, Cala Galdana i Cala en Porter.

5 etapes i una exhibició

L’aventura menorquina començarà dilluns 1 de juliol a la base naval de Maó. Serà cap a les dotze del migdia quan els 10 regatistes, escortats pel pailebot Santa Eulàlia, prendran rumb a Fornells. Serà la primera de les cinc etapes de competició de l’expedició, de 20 milles, que farà la volta a l’illa passant per la Vall (12 milles), Cala Galdana (23 milles) i Cala en Porter per tornar al port de Maó divendres 5 de juliol. Dissabte dia 6 es farà una regata d’exhibició.

 Els participants són 10 patrons de diferents categories: d’una banda, els catalans Gregori Contreras, Carlos Giménez, Jordi Mateu, Víctor Morales, Rafel Perera, Xavier Recasens, Jordi Servat i Rafel Ulacia; i, de l’altra, l’andalús José Luis Rueda, i el belga Robbert Lerno. Els catalans es van classificar en la segona edició del Trofeu Somorrostro, disputat els passats dies 6 i 7 d’abril al Port Olímpic de Barcelona. Rueda i Lerno es van classificar com a primers en dues competicions als seus respectius llocs d’origen. Tots són debutants en la travessa, ja que és una de les clàusules de participació de l’aventura.

La majoria fa molts anys que estan en el món de la vela, en general, i del patí, en particular, excepte Rafel Ulacia, que tot i que també té experiència al mar amb vela lleugera, tan sols fa 10 mesos que navega en patí. “Quan va saber que es feia la Volta em vaig posar a navegar com un posseït per poder-me classificar”. De moment, les seves posicions en competicions són molt discretes, però afronta la Volta “amb il·lusió i ganes d’aventura”.

Pendents de la meteorologia

Els patrons hauran d’encarar cada etapa pendents del temps. No seria la primera vegada que l’expedició afronta diferents contratemps doncs en altres edicions han hagut de navegar amb vents de força 6 en l’escala de Beaufort (23 nusos). “El temps condicionarà si acabem anant cap al nord o el sud, o si hem de buscar aixoplucs pel camí”, explica Rafel Figuerola, director tècnic de la travessa i un dels organitzadors. “Al nord la Tramuntana ens pot fer molt de mal, així que estarem molt pendents de les intensitats del vent tant si són de 20 nusos com de zero”, afegeix. L’estat del mar també serà important per les onades o la mar de fons. “Hi haurà una classificació de la competició, però la seguretat serà sempre la prioritat. Si hem de navegar en conserva, ho farem”, rebla.

Els clubs als quals pertanyen són Club Patí Vela Barcelona, Club Natació Barcelona, Club Natació Badalona, Club Mar i Vent de Canet de Mar, Club Vela Bahía de Cadis i Twins Club de Bredene (Bèlgica). L’expedició tindrà un acompanyament de luxe amb el Pailebot Santa Eulàlia, el barco restaurat pel Museu Marítim de Barcelona, que seguirà els regatistes en tot moment. És una nau de 34’6 metres de llarg (47 incloent-hi el bauprès i la botavara) i té un total de 12 veles. Els tres pals d’aquesta embarcació tenen una alçada de 27 metres.

Trofeu Lluís Gay

Per segona edició, la travessa afegeix el nom de Trofeu Lluís Gay, el mecenes de la prova, que li ha donat suport des del principi. La seva marca 3LG patrocina l’esport de vela, entre altres. També hi dona suport Dailyflats, empresa familiar catalana especialitzada en l’allotjament turístic. El comitè organitzador el formen el Club Patí Vela Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona i la Fundació UFEC.

Una embarcació única

El patí és un tipus de catamarà d’un tripulant. Es pilota amb el propi cos del patró i la gestió de l’escota de la vela doncs és una embarcació sense orça, timó, botavara ni sabres a les veles. Va néixer els anys vint a les platges de la Barceloneta i Badalona.